Flygskola i Örebro

Kan du tänka dig känslan av att flyga över Örebro en fin sommarkväll eller varför inte ta kompisgänget med flygplanet till Gotland över en helg?  Flygutbildningen finns i Örebro. Du slipper alltså pendla till en annan ort för att bli pilot.

Här nedan kan du ta del av alla pilotutbildningar som finns på Örebro Flygklubb.

UL-B

UL står för ultralätt, flygplan som väger maximalt 450 Kg och har plats för pilot och en passagerare. Örebro flygklubb disponerar två ultralätta maskiner. Certifikatet ger dig rätt att flyga i Europa.

Du kan bygga på ett UL-B certifikat till ett LAPL-certifikat (se nedan), som ger dig rätt att flyga tyngre maskiner. 

Kompletta priset för utbildningen till ett UL-certifikat är ca 58 000 kr och innefattar:

 • Teorilektioner (80 timmar)
 • Studielitteratur
 • Flyglektioner (Minst 20 timmar)
 • Flygmedicinsk läkarundersökning och medicinskt intyg
 • Elevtillstånd från Transportstyrelsen
 • Språkprov
 • Uppflygning
 • Utfärdande av certifikat
Läs mer om UL-B certifikat här 

Jämför certifikat

LAPL

LAPL(A), som det egentligen heter, är en certifikatstyp införd i EU för att ge en något enklare väg till flygcertifikat. Utöver (A) finns även LAPL(S) som är certifikat för segelflygplan, LAPL(H) som är helikoptercertifikat samt LAPL(B) för ballongflyg. På denna sida skriver vi om LAPL(A) när det står LAPL.

LAPL är certifikatet för dig som vill flyga privat men inte vill ta flygcertifikat för att bli kommersiell pilot. LAPL låter dig flyga flygplan med max 4 personer ombord, utan begränsningar inom hela Europa. Du kan flyga i mörker efter en kompletterande utbildning. Har du flygcertifikat sedan tidigare, för till exempel ultralätt eller segelflyg, kan du använda tidigare erfarenhet för att få en enklare utbildning till LAPL.

Pris ca 90 000 kr
Jämför certifikat

PPL

PPL står för Private Pilot License och är det privatcertifikat som dominerat historiskt. PPL är en bredare och mer omfattande utbildning än de för UL och LAPL och ger dig i princip rätt att flyga över hela världen i flygplan som väger upp till 5700 Kg.

Du kan också komplettera behörigheten till mörkerflygning, sjöflyg, avancerad flygning (med rollar och looping), instrumentflygning med mera. En särskild ny kompletteringsutbildning är EIR, Enroute Instrument Rating, som ger dig rätt att flyga i moln, medan du däremot måste starta och landa med god sikt (Se nedan).

PPL-certifikatet kan också vara första steget för dig som siktar mot att bli yrkespilot.

Kompletta priset för utbildningen till ett PPL-certifikat är ca 129 000 kr och innefattar:

 • Teorilektioner (120 timmar)
 • Studielitteratur
 • Flyglektioner (Minst 45 timmar)
 • Flygmedicinsk läkarundersökning och medicinskt intyg
 • Elevtillstånd från Transportstyrelsen
 • Språkprov
 • Prov för Transportstyrelsen
 • Uppflygningsavgift
 • Utfärdande av certifikat
Jämför certifikat

Mörkerbehörighet

Med mörkerbehörighet (Night Qualification, NQ), får du flyga under visuellväderförhållanden (VMC) även när det är mörkt. Mörkerbehörighet är en påbyggnadsutbildning för dig som redan är innehavare av ett LAPL- eller ett PPL-certifikat.

Kompletta priset för påbyggnadsutbildningen till ett Mörkerbehörighet är ca 10 000 kr och innefattar:

 • Teorilektioner (6 timmar)
 • Flyglektioner (Minst 5 timmar)

För behörigheten krävs inget flygprov.

Allmänna lagar och regler för flygcertifikat

Ålder:

Du måste ha fyllt 16 år för att påbörja en flygutbildning. Det finns ingen övre åldersgräns. Så länge du är frisk får du flyga.

Hälsa:

Som pilotkandidat genomgår du en flygmedicinsk läkarundersökning (Medical Class B) där du utvärderas om du är frisk nog för att få flyga. Du får ett medicinskt certifikat som är giltig 5, 2 eller 1 år beroende på din ålder och dina eventuella medicinska tillstånd. Certifikatet behöver du förnya när giltighetstiden är över.

Flygcertifikat:

Ett flygcertifikat gäller i 2 år och du behöver flyga ett antal flygtimmar per år för att kunna bibehålla den. Du behöver även göra en Pilot Check (PC) för att förnya ditt flygcertifikat. Detta gör du med en flyglärare.

Kontakta oss

Drömmer du av att bli pilot? Har du frågor om flygskolan eller vill du boka en provlektion med en av våra flyginstruktörer? Ett ”spaka-själv-pass” kostar 1 800kr och innebär 45 minuter i luften. Större delen av tiden får du flyga själv! Ta första steget och kontakta oss här nedan.

Våra flyginstruktörer:

Flygskolning LAPL samt PPL
MIkael Boström, Kungsair

Telefon: 070-752 75 36
Mail: mikael@kungsair.com

Flygskolning UL-B
Steve Holm
Telefon: 073-688 19 59
Mail: steve.pilot@hotmail.com

Hans Eisengarten
Telefon: 070 - 511 10 52
Mail: h.eisengarten@gmail.com

Flyginstruktör "Spaka Själv"
Anders Gruvald
Telefon: 070-271 72 02